BHS ENG

Zarobljeni ste u običnom svijetu, zar ne?
Proizvodnja, liderstvo, upravljanje – sve je to dobro i važno, ali znate li šta je još važnije ?

Biti game changer.

08. i 09. februara u Banjoj Luci 

Izazovi i Šanse Obnovljivih Izvora Energije: Panel 2 na Balkan Solar Summitu

Drugi panel Balkan Solar Summita, fokusiran na “Trenutno stanje OIE u Bosni i Hercegovini i regionu”, pružio je uvid u aktuelne izazove i mogućnosti u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE).

Pod vođstvom moderatora, Prof. dr. sc. Ranka Goića, panelisti Obrad Škrba, Marijan Rančić, Aljoša Pleić, Momir Grbović i Ivo Čović istakli su ključne zaključke:

  1. Administrativni Zastoji: Eksponencijalni rast interesa za OIE projekte suočava se sa administrativnim zastojima, naročito u procedurama za priključak na mrežu.
  2. Uslovi za Priključak: Prema zaključcima, uslove za priključak na prenosnu mrežu trebalo bi izdavati samo investitorima koji imaju koncesiju nad zemljištem predviđenim za izgradnju fotovolaničnih elektrana ili su vlasnici takvog zemljišta.
  3. Ulaganja u Mreže: Panel je naglasio neophodnost značajnih ulaganja u prijenosne i distribucijske mreže radi brže integracije kapaciteta OIE.

Ovi zaključci ukazuju na kompleksnost trenutnog stanja OIE sektora i potrebu za sistemskim pristupom u rješavanju administrativnih i infrastrukturnih izazova. Nadamo se da će ovi razgovori podstaći dalji razvoj OIE sektora u regionu.

PODJELI OVAJ POST